Calorietje in is gelijk aan calorietje uit?

Wist je dat de calorieën die je inneemt en de calorieën die je verbruikt sterk afhankelijke variabelen zijn?

Dit is bewezen tijdens het Minnesota starvation experiment. Tijdens dit experiment werd geprobeerd inzicht te krijgen in de caloriebeperkte fase alsook de herstelfase van uithongering. Hierover vind je voldoende info terug op het internet moest je dat boeiend vinden, maar waar ik wil toe komen is het volgende.

Verminderen van calorieën

Stel, je verbruikt zo'n 3000 calorieën per dag en dit wordt gereduceerd naar 1500 per dag. Zoals de meesten ervan uitgaan is dit een ongelooflijke win-win situatie en vliegen de kilo's eraf, want je blijft er 3000 verbranden. Moest dat het geval zijn, dan zouden onze vetreserves snel opgebrand zijn, daarna zouden de eiwitreserves opgebrand worden en dan gaan we dood. Voila, we moeten niet meer op onze lijn letten. Makkelijk!

Wat gebeurt er dan werkelijk

Alle energieverbruikende lichaamsfuncties zullen gigantisch dalen in hun verbruik. Calorieën zijn nodig om het lichaam te verwarmen, bloed rond te pompen, bloeddruk te handhaven, hersenfuncties bij het houden, om te bewegen, om haren en nagels te vervangen. Het gevolg is dat men constant koud heeft, de hartfrequentie en het slagvolume daalt, de bloeddruk verlaagt, de cognitie neemt af (oa concentratieproblemen), we minder bewegen, broze nagels en haaruitval krijgen. Met andere woorden, we voelen ons ellendig, maar we verbruiken een pak minder energie, waardoor we langer in leven zullen blijven.

Met andere woorden de inname van calorieën en het verbruik ervan komt in evenwicht. Toch 2 x nadenken voordat we aan een crashdieet beginnen!

Vorige
Vorige

Waarom is bewegen zo belangrijk